ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Επιτρέπεται να πιω νερό πριν από την αιμοληψία;

Ναι, αφού το νερό δεν επηρεάζει καμία εξέταση.

Πόσες ώρες πριν από την αιμοληψία πρέπει να είμαι νηστικός;
Χρειάζεται ειδική δίαιτα πριν από τη διεξαγωγή γενικών εξετάσεων αίματος και ούρων; 

Πρέπει να μείνετε νηστικοί επί 12 ώρες. επίσης, απαιτείται 24 ώρες αποχή από το αλκοόλ. Επιτρέπεται η λήψη νερού.

Οι εξετάσεις επηρεάζονται από την έμμηνο ρύση;

Κατά την ωορρηξία μειώνεται η χοληστερόλη, ενώ πριν και κατά την ωορρηξία μειώνεται ο σίδηρος. Η αιτία της μείωσης του σιδήρου σε αυτή την περίοδο, καθώς και η εν γένει χαμηλή τιμή σιδήρου κατά την αναπαραγωγική ηλικία των γυναικών, σήμερα θεωρείται ορμονική και δεν συνδέεται με την απώλεια αίματος. 

Το κάπνισμα επηρεάζεται τα αποτελέσματα των αναλύσεων;

Το κάπνισμα διεγείρει το μυελό και το φλοιό των επινεφριδίων. Με ένα μόνο τσιγάρο πραγματοποιείται αύξηση της γλυκόζης εντός 10 λεπτών, η οποία διαρκεί για μια ώρα. Αντίστοιχα, η αυξητική ορμόνη διπλασιάζεται εντός 30 λεπτών. Επομένως, καλό είναι να μην καπνίσουμε πριν την αιμοληψία.

Πριν από την αιμοληψία, μπορώ να πάρω τα φάρμακά μου; 

Υπάρχουν ορισμένα φάρμακα που παρεμβαίνουν στο μεταβολισμό ορισμένων ουσιών ή στην αντίδραση της ανάλυσης. Τέτοια φάρμακα είναι:

  • Τα αγχολυτικά - υπνωτικά (Librium - Valium - Hipnosedon)
  • Τα σαλικυλικά
  • Τα αντισυλληπτικά (προκαλούν αύξηση του σιδήρου, της ολικής χοληστερόλης και μείωση της HDL χοληστερόλης).
  • Τα αντιυπερτασικά - διουρητικά (Hygroton - Lasix)
  • Το αντιεπιληπτικό φάρμακο EPANUTIN.

Οι εξετάσεις για θυρεοειδή και καρκινικούς δείκτες μπορούν να γίνουν πρέπει να γίνουν σε συγκεκριμένη ώρα της ημέρας; 

Η αιμοληψία μπορεί να γίνει οποιαδήποτε ώρα της ημέρας.
​Δεν χρειάζεται νηστεία.

Πότε γίνεται ο ορμονικός έλεγχος;

Η αιμοληψία μπορεί να γίνει σε οποιαδήποτε ώρα της ημέρας και δεν χρειάζεται νηστεία. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων αξιολογούνται πάντα σε συνάρτηση με την ημέρα του κύκλου της γυναίκας. Το πιο ενδεδειγμένο όμως χρονικό διάστημα για τη διεξαγωγή των περισσότερων εξετάσεων (Προλακτίνης, FSH, LH, Ανδρογόνων) είναι μεταξύ 2ης και 5ης ημέρας του κύκλου.

Για εξέταση κολπικού εκκρίματος απαιτείται κάποια προετοιμασία; Καλό είναι το πλύσιμο από το προηγούμενο βράδυ με το συνηθισμένο σαπούνι που χρησιμοποιούμε για την ατομική μας υγιεινή και η αποχή από τη σεξουαλική επαφή.

Πώς συγκεντρώνω ούρα 24ώρου; 

Δεν συλλέγετε τα πρώτα πρωινά ούρα. Η δεύτερη ούρηση και όλες οι υπόλοιπες θα συλλεγούν σε ειδικό δοχείο (ουροσυλλέκτη), το οποίο θα προμηθευτείτε από φαρμακείο. Πρέπει να συλλεχθεί μέχρι και η πρώτη πρωινή ούρηση της επόμενης ημέρας. 

Η πρώτη πρωινή ούρηση της πρώτης και της δεύτερης μέρας πρέπει να γίνουν την ίδια ώρα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και δεύτερο δοχείο, εφόσον χρειαστεί. Δεν πρέπει να παραλειφθεί καμία ούρηση, γιατί τότε θα πρέπει να επαναλάβετε τη διαδικασία. 

Κατά τη διάρκεια της συλλογής, τα ούρα φυλάσσονται στο ψυγείο.

Χρειάζεται προετοιμασία για γενική ούρων και καλλιέργεια ούρων; 

Αρχικά, θα πρέπει να πλύνετε σχολαστικά τα έξω γεννητικά όργανα με σαπούνι και νερό (μη χρησιμοποιήσετε αντισηπτικό), να ξεπλύνετε με άφθονο νερό και να σκουπιστείτε με καθαρή πετσέτα. 

Στη συνέχεια, θα πρέπει να συλλέξετε ούρα σε ευρύστομο αποστειρωμένο δοχείο, από το μέσο της ούρησης. Δηλαδή, θα πρέπει να αφήσετε το μεσαίο ρεύμα ούρων στο στείρο δοχείο και τα υπόλοιπα να τα αφήσετε να πέσουν στην τουαλέτα. 

Προτιμότερο είναι να συλλεχθούν τα πρώτα πρωινά ούρα, ωστόσο δεν υπάρχει πρόβλημα αν είναι οποιασδήποτε άλλης ούρησης. Πρέπει να μεταφέρετε τα ούρα στο εργαστήριο εντός 30 λεπτών, διαφορετικά θα πρέπει να τοποθετηθούν στο ψυγείο ή σε δοχείο με παγάκια, έως ότου μεταφερθούν στο εργαστήριο. 

Η καλλιέργεια ούρων θα πρέπει να προηγείται της λήψης αντιβιοτικής θεραπείας. Στην περίπτωση που έχει προηγηθεί η λήψη αντιβιοτικού, θα πρέπει να ενημερώσετε το προσωπικό του εργαστηρίου.

Ποιοι κανόνες πρέπει να πληρούνται για τις εξετάσεις σπερμοδιαγράμματος και καλλιέργειας σπέρματος; 

Πρέπει να προηγηθεί αποχή από σεξουαλική επαφή ή αυνανισμό για 4 ημέρες, αποφυγή κατανάλωσης μεγάλης ποσότητας αλκοόλ, προσεκτικός καθαρισμός γεννητικών οργάνων με τη χρήση σαπουνιού και νερού και κατόπιν, σκούπισμα με αποστειρωμένη γάζα. 

Το σπέρμα συλλέγεται σε αποστειρωμένο κύπελλο (ουροσυλλέκτης), μετά από αυνανισμό και όχι διακεκομμένη συνουσία. Πρέπει να συλλεγεί ολόκληρη η ποσότητα. Το χειμώνα πρέπει να τυλίξουμε το κύπελλο εξωτερικά με βαμβάκι και να το μεταφέρουμε στο εργαστήριο, χωρίς να το εκθέσουμε σε χαμηλές θερμοκρασίες (διότι υπάρχει η περίπτωση θερμικού σοκ σπερματοζωαρίων). Για τη διεξαγωγή σπερμοδιαγράμματος, το σπέρμα πρέπει να μεταφερθεί στο εργαστήριο μέσα σε μισή ώρα.